Artisanteater

Konflikten

– en monolog basert på 2 reiser og 37 intervjuer

av Kristine Klubben, Torstein Bjørklund og Mads Sjøgård Pettersen

Der konflikt rår, er første offer sannheten. Vi lever i en konfliktens kultur av uvitenhet og
fornektelse, en kultur som ikke verdsetter sannheten. Vi må knekke denne ukulturen.

Dr. Mohammad Dajani (Palestinsk professor ved Al Quds University, Jerusalem)

I en tid med stadig mer polariserte fremstillinger av “oss” og “dem” fra ledende politikere, media og i internettets mange ekkokamre, er det viktigere enn noen sinne å forsøke å forstå kompleksiteten i verden omkring oss. Torstein Bjørklund innså en dag at alt han mente om Israel og Palestina var basert på den ene partens propaganda. Det ble utgangspunktet for KONFLIKTEN.

KONFLIKTEN er en monolog om motsetninger og hat – og om forsøk på forståelse og forsoning. Forestillingen forteller om Midtøsten-konfliktens historiske bakteppe og dagens situasjon i Israel/ Palestina fra to diametralt motsatte ståsted. Gjennom historiene til mennesker fra både Vestbredden og Israel nyanseres våre stereotype oppfatninger av aktørene i denne langvarige og tilsynelatende uløselige konflikten. Forestillingen gir et innblikk i hvordan konflikten oppfattes av menneskene som påvirkes av den daglig, og hvordan de ser på fremtiden i regionen.

Teksten til KONFLIKTEN er skrevet av Torstein Bjørklund og Kristine Klubben, og er basert på 37 intervjuer gjort i forbindelse med to reiser til Palestina og Israel. Bjørklund og Klubben er til tider svært uenige i sine oppfatninger av spørsmålene rundt denne konflikten. Dette har lagt grunnlaget for en tekst med mange, og til tider ekstreme, motsetninger. Regissør Mads Sjøgård Pettersen har bearbeidet teksten og balansert de to dramatikernes stemmer mot hverandre.


Anmeldelser

Mot. Det er det du har når du prøver deg på en objektiv gjennomgang av Midtøsten-konflikten på en drøy time, og attpåtil vil justere folks måte å tenke på. (…) Torstein Bjørklund lander ikke bare på beina – han overbeviser, imponerer og beveger. Ikke bare følelsene, han beveger også intellektet, fra skråsikkert over mot litt mer forståelse, til og med tvil.

Lasse Jangås, Avisa Nordlys

Konflikten er dyp, tankevekkende og inspirerende

Universitas

Konflikten […] er et godt bevis på at det fremdeles finnes politisk teater, og det skal vi være glade for.

IdaLou Larsen, idalou.no


Medvirkende

Torstein Bjørklund (skuespiller, manus og idé)

Torstein er utdannet skuespiller ved Kunsthøgskolen i Oslo, samt ved Liverpool Institute of Performing Arts, og jobber som skuespiller på teater, TV og film i Norge. Han har nylig vært å se i NRKs storsatsing Kampen om Tungtvannet, Hålogaland Teaters 2xIbsen, samt i tittelrollen i Brageteaterets Romeo og Julie i 2016.

Mads Sjøgård Pettersen (regi og manus)

Mads er en av landets ledende unge skuespillere, både på film, TV og scene. I tillegg har han de senere årene gjort seg bemerket innen regi og dramaturgi både for teater, dans og opera.

Kristine Klubben (manus)

Kristine er utdannet profesjonell trompetist, underviser ungdomstrinnet på St. Pauls skole i Bergen, og skriver teater på deltid. Hun har blant annet vært med å utvikle tekst til undomsforestillingene Troen på livet og KRAFT sammen med Mads Sjøgård Pettersen.

 


KONFLIKTEN hadde urpremiere på Litteraturhuset i Oslo i mai 2014, og har siden vært spilt ved Hålogaland Teater, på skoleturné i Troms og Finnmark, samt på en rekke festivaler. Forestillingen er produsert med støtte fra Fritt Ord, Kulturrådet, Dramatikkens Hus og Norsk Skuespillerforbund.

I Scenekunstbrukets repertoar fra høsten 2016


 • Kontakt Artisan Teater, Kjetil Falkum, kjetil@artisanteater.no
 • Målgruppe VG1-VG3
 • Spilletid 60 minutter
 • Maks publikumsantall 100 elever*
 • Bemanning på turné 2 personer (skuespiller, tekniker)
 • Scenerom Gymsal, teatersal, kulturhus. Scenen bør være på samme nivå som første publikumsrad.
 • Scenebredde 6 meter
 • Scenedybde 6 meter
 • Scenehøyde 4 meter
 • Strøm 4 x 16A eller 2 x 16A + 1 x 32A
 • Blending Ja, på grunn av videoprojeksjon må rommet kunne gjøres helt mørkt.
 • Opprigg 2 timer
 • Nedrigg 1 time
 • Bærehjelp 2 voksne, eller 6 elever i 30 minutter ved inn- og utbæring.

Forestillingen kan spilles inntil to ganger per dag på samme spillested. Det er ikke anledning til å spille på to spillesteder samme dag.
*) Om forestillingen spilles i en sal med publikumsamfi hvor alle ser scenegulvet kan publikumsantall være inntil 200.

Spilletider